Fumigacja – gazowanie zboża
Fumigacja, czyli ochrona zboża przed szkodnikami, eliminuje wszystkie stadia rozwoju szkodników – od jaj po dorosłe osobniki, dzięki czemu pozwala na całkowite pozbycie się wszystkich owadów. Oferujemy Państwu sprawdzone i skuteczne metody gazowania zboża, dzięki którym zostaną zlikwidowane często spotykane chrząszcze, roztocza i ćmy, m.in.:
- trojszyk,
- wołek zbożowy,
- rozpłaszczyk rdzawy,
- rozkruszek mączny,
- omacnica spichrzanka (mól spożywczy)
Fumigacja to złożony proces, który musi zostać przeprowadzony profesjonalnie i z zachowaniem środków ostrożności. Zlecając go naszej firmie, oprócz efektów otrzymują Państwo gwarancję bezpieczeństwa i fachowego działania. Zapraszamy do kontaktu w sprawie skutecznego zwalczania uciążliwych szkodników.
Jak przebiegają przygotowania do procesu fumigacji?
Fumigacja to niezwykle skuteczny, a jednocześnie neutralny zabieg polegającym na zwalczaniu szkodników związkami chemicznymi (fumigantami) w postaci toksycznych gazów lub ich mieszanin. Stosowany jest do dezynsekcji miejsc, w których zagnieździły się owady trudne do zwalczenia innym sposobem.
Gazowanie zboża to proces kilkuetapowy. Na początku należy dokładnie sprawdzić pomieszczenia, aby odpowiednio dobrać metodę fumigacji. Kolejnym etapem jest dokładne uszczelnienie i zamknięcie miejsca oraz zamocowanie oznaczeń ostrzegawczych. Po takim przygotowaniu i ostatecznej kontroli można rozpocząć proces gazowania zboża. Ostatni etap to odwietrzanie, czyli usuwanie gazu z pomieszczeń, w których przeprowadzano zabieg. Osiągnięcie stężenia bezpiecznego dla ludzi i zwierząt to równocześnie końcowy etap procesu.